Miért gondolják sokan a mai napig, hogy a holdraszállást meghamisították?

 Körülbelül 400 000 ember, a Nasa alkalmazottai és beszállítói kellettek ahhoz, hogy 1969-ben Neil Armstrong és Buzz Aldrin a Holdra léphessen - de csak egy emberre volt szükség aki elhintette az elképzelést, hogy ez mind kamu. Az egész egy Bill Kaysing nevű férfival és az "Amerika 30 milliárd dolláros csalása" című röpiratával kezdődött.

Egy „sejtésként, intuícióként” kezdődött, mielőtt „valódi meggyőződéssé” vált volna, hogy az USA-ban akkoriban nem volt meg a  kellő technikai hozzáértés ahhoz, hogy eljussanak a Holdra és vissza. 

Bill Kaysing - Fotó: billkaysing.com

Valójában Kaysing, bár csekély mértékben ugyan, de hozzájárult az amerikai űrprogramhoz, 1956 és 1963 között a Saturn V rakétamotorok tervezésében részt vevő Rocketdyne alkalmazottja volt. 1976-ban kiadta a Soha nem jártunk a Holdon: Amerika harmincmilliárd dolláros csalása című röpiratot, amely szemcsés fénymásolatokkal és nevetséges elméletek segítségével bizonyítékokat keresett elképzeléséhez. De ez bőven elég volt ahhoz, hogy elvesse a kétkedés magvait, amelyek a mai napig életben tartják az összeesküvés elméletet, amit a hollywoodi filmek a Fox News dokumentumfilmek, a Reddit fórumok és a YouTube csatornák sokasága tovább táplál. 

 A rendkívüli mennyiségű bizonyíték ellenére (köztük 382 kg holdkőzet gyűlt össze hat küldetés során; a Holdra szállást megerősítése a Szovjetunióból, Japánból és Kínából; valamint a Nasa Lunar Reconnaissance Orbiter képei, amin a Hold porban az űrhajósok nyomai is kivehetők), a hold hoax összeesküvés 1969 óta virágzik. A Chemtrail, 9/11-es, anti-vaxxerek, lapos föld hívők, vagy holokauszttagadó összeesküvők között a gondolat, hogy a holdraszállásokat hamisították, már nem is vita tárgya - ez csak adott tény.

 Joe Rogan, - nagy hallgatottságú podcast véleményformáló is a kételkedők között van, ahogy a YouTuber Shane Dawson is. Egy New Jersey-i szociológiai professzor pedig pár éve a hallgatóinak mesélt a holdraszállás  hamisításáról. Míg Kaysing egy fénymásolt szamizdatra támaszkodott a világot figyelmét felhívva, most az összeesküvőknek az internetnek köszönhetően, tengernyi felület áll a rendelkezésükre, a Hoax elméleteik kifejtésére; mint például, hogy a Nasa „milyen lusta” volt, hogy ugyanazt a holdjárót használta az Apollo 15, 16 és 17 esetében; vagy hogy „évek óta trollkodnak bennünket. 

 Mára, a technológia korában, sok fiatal saját maga keres választ a kérdéseire, és könnyen beszippanthatja őket az összeesküvős portálok. A Britt YouGov közvélemény-kutatása szerint minden hat megkérdezettből egy egyetértett azzal a kijelentéssel: „A holdra szállást megrendezték.” Négy százalék úgy vélte, hogy a kamu elmélet „határozottan igaz”, 12 százalékuk szerint „valószínűleg igaz”, további 9 százalékuk pedig nem tudja. A hold-hoax leginkább a fiatalok körében volt elterjedt: a 24–35 évesek 21% -a egyetértett abban, hogy a holdraszállást megrendezték, míg az 55 év felettiek csak 13% -a.

 

Kaysing eredeti kérdései mai napig táplálják a kétkedőket, mint például a tény, hogy a képeken nincsenek csillagok; vagy a kráter hiánya a leszálló modul alatt; egy harmadik az árnyékok vetületével kapcsolatos. Azok az emberek, akik tudják miről beszélnek, órákat vesztegettek az ilyen „anomáliák” magyarázatával (összefüggésben vannak a fényképezőgép expozíciós idejével, a tolóerő vákuumban való működésével és a moondust fényvisszaverő tulajdonságával). 2005-ben bekövetkezett haláláig azonban Kaysing azt állította, hogy az egész egy csalás, amelyet egy TV-stúdióban forgattak. "Jól dokumentált, hogy a NASA-t gyakran rosszul menedzselték és rossz minőségű volt az ellenőrzése" - mondta 1994-ben a Wirednek. "és mégis 1969-től hirtelen emberes repülést hajthattunk végre sorozatossan, és teljes sikerrel? Ez minden statisztikai esélynek ellentmond. ”

 Ebben legalább igaza volt. Amikor a szovjetek 1957 októberében elindították a Sputnik 1-et (amelyet egy hónappal később a Sputnik 2 követett, Laika kutyával), az Egyesült Államok űrprogramja szinte nem is létezett. A Nasát 1958-ban alapították, és 1961 májusában sikerült Alan Shepardot az űrbe juttatnia - és amikor John F. Kennedy bejelentette, hogy az USA-nak „el kell köteleznie magát arra a célra, hogy még ez az évtized vége előtt, embert juttasson a Holdra és visszahozza biztonságban a Földre ”, elképzelhetetlen vállalásnak tűnt. A 60-as évek közepére a Nasa az Egyesült Államok szövetségi költségvetésének több mint 4% -val gazdálkodott, de a szovjetek rendre több sikert értek el - az első nő az űrben (1963), az első űrséta (1965) - az amerikaiak pedig több kudarcot is megtapasztaltak, köztük egy tüzet, amely végzett mindhárom Apollo 1 űrhajóssal.

 Nehéz elképzelni, hogy öt évtizeden keresztül sikerült a NASA-nak fenntartani egy olyan hazugságot, amibe ennyi ember vett részt, egy olyan korban amikor a kémkedés is mindennapi gyakorlat volt az országok között, elég csak a Manhattan projekt Szovjet kémkedési ugyeire gondolni, pedig az vállaltan titkos volt. Aztán azt is el kellene képzelni, hogy korunk speciális effektusai a Nasa számára elérhetőek voltak 1969-ben. A kor filmes képességeire jó példa Stanley Kubrick 1068-as filmje, a 2001: Odüsszeia, hogy a hollywoodi speciális effektek miként működhettek, és mire voltak képesek annak idején. 

A Corridor Crew- filmes speciális effektekkel foglalkozó csapat is kielemezte mai szemmel nézve a Holdraszállást.

 Él is egy anekdota akkoriból, hogy ha Stanly Kubrickot kérték volna fel a rendezésre, valószínűleg ragaszkodott volna, hogy a helyszínen vegyék fel a filmet.

A hold-hoax elmélet 2001-ben lépett be a modern korszakba, amikor a Fox News leadta a "Leszálltunk a Holdon című dokumentumfilmet?". Mitch Pileggi, az X-akták színészének házigazdája újracsomagolta Kaysing érveit az új kor közönsége számára. Ezt követően hullámban érkeztek a hívások a NASA-hoz  a témával kapcsolatban. 

 A legtöbb hívás nem is összeesküvőktől érkezett, hanem szülőktől és tanároktól. "Az emberek azt panaszolták:" A gyerekem látta ezt, hogyan reagáljak? " Válaszul a Nasa elindított egy weboldalt, és anyagokat küldött a tanároknak.

 A Fox News filmjének eredménye az lett egy közvélemény-kutatás szerint, hogy az amerikaiak 20% -a nem hitt a holdraszállásban. Korábbi felmérések általában 4% és 5% közé tették ezt az értéket.

Christopher Nolan Interstellar (2014) is nagy felháborodást kavart azzal a jelenetével amelyben egy iskolai tanárnő jelenti ki Matthew McConaughey karakterének, hogy a holdraszállásokat megtévesztésként készítette az Egyesült Államok, hogy megnyerjék a Szovjetunió elleni propaganda háborút.

 Az amerikai elme a 70-es években visszafordul a paranoiához, kellemesebbé válr ebben hinni mint a tényekben. 

A Vietnámi háború, és a Watergate utáni korszakban még sokkal hihetőbbé vált az a gondolat, hogy a kormány ekkora hatalommal, és kontrollal rendelkezik, hogy ezt is megteheti. 

 Az elképzelésnek további teret adott, hogy az Apollo küldetések nem vezetett sehová - 1972 után nem voltak további küldetések. Az utolsó Apolló 17 volt, annak ellenére, hogy már további két rakéta gyártásával is elkészült a NASA. Ezek a rakéták mind a mai napig megtekinthetőek a múzeumokban. 

 A Hold-hoax elméletek inkább arról szólnak, ami nem történt meg, és nem arról, ami valóban történt. Az összeesküvők véleménye érdekes mód már megoszlik abban, hogy az Apollót megelőző, Mercury, Gemini és Atlas küldetések is hamisítások voltak-e, Laika vagy Jurij Gagarin valaha is feljutott-e az űrbe, és Kubrick milyen szerepet játszott. Amíg a hold konspiráció hívők első generációját a düh motiválta, manapság inkább unalom. Az összeesküvés és a szórakozás közötti határ sokkal homályosabb.

 

2002-ben Bart Sibrel összeesküvés hívő addig provokálta Buzz Aldrint, amíg az idős űrhajós meg mem ütötte.

 

 Akárhogy is, ez összeesküvés elmélet ártalmatlan, legalábbis összehasonlítva az oltásokkal vagy tömeg gyilkosságokkal kapcsolatos téves információkkal. Az internet nyilvánvalóan nem segített a tisztán látáshoz, elég csak rákeresni az Apollo Hold -videóknak a YouTube-on, és hamar hold-hoax dokumentumfilmek kezdenek felsorakozni az automatikus lejátszási sorban.

 A összeesküvés elmélet új szintje amikor magát az elméletet egy másik konteo-val próbálják összefüggésbe hozni. Ilyen elmélet, hogy a hold-konspirációkat orosz dezinformációs ügynökök terjesztették volna, az orosz presztízs helyreállításának ügyes módjaként.

 A Szovjetuniónak akkoriban megvolt minden eszköze az amerikaiak leleplezésére; - emlékezett vissza nemrég Alekszej Leonov orosz űrhajós, az első űrséta végrehajtója;

„Ott voltunk a 32103-as szovjet katonai bázison. - Istenre esküszöm, ültünk ott, és csak reméltük, hogy a srácoknak sikerülni fog. Azt akartuk, hogy ez megtörténjen. Ismertük azokat akik a fedélzeten voltak, és ők is ismertek minket. ”

 A konspirációs elméletének növekvő népszerűsége párhuzamban áll az idő múlásával is. - Láthattuk a második világháború és a holokausz kapcsán, hogy amint az élő emlékezet, a sok tanú lassan kihal, az emberek egyre könnyebben kezdik tagadni a tényeket. 

 Talán a legnehezebb elhinnünk, hogy az emberiség képes volt elérni valami transzcendenst - olyat, ami Nixonból is kihozta a legjobbat amikor telefonon beszélt a holdon levő Aldrinnel és Armstrongal;

.. Elmondani sem tudom, hogy mennyire büszke vagyok rátok, és amit tettetek. Biztos vagyok benne, hogy az emberek a világ minden részén felismerik milyen óriási bravúr is ez. Hiszen az emberi világ részévé tettétek a mennyeket. Az, hogy most a Nyugalom Tengeréről beszéltek hozzánk, az arra inspirál bennünket, hogy megkettőzzük erőfeszítéseinket, békét és nyugalmat teremtsünk a Földön.

 Az emberiség egy felbecsülhetetlen pillanatra, egy emberként lehet büszke, az elért eredményetekre, és egyként imádkozik a biztonságos visszatérésetekért.

 Az összeesküvés elméletekben hinni adhat némi beavatottság érzést az egyénnek, hogy olyan információ birtokában van, amit a többség nem tud, vagy nem hisz. Szembemenni az általánosan elfogadott ténnyel, megkérdőjelezni az uralkodó világrendet, persze nem bűn, de ha olyan dolgot vonunk kétségbe ami többszörösen bizonyított, az már paranoiás.

Napjainkban egyre kevésbé hiszünk önmagunkban. A legtöbb hold-konteós már viccként kezeli az egészet. Talán, ha a Nasa visszatér majd a Holdra ez is változni fog, és felváltja majd egy jó Mars összeesküvés elmélet.

 Az egyik első űrdirektíva amiből 2021 január 1-én törvény is született az Egyesült Államokban, a Holdraszállások helyszineinek történelmi területté való nyilvánítása, megvédve azokat az utókor számára.

 

Forrás: Richard Godwin a The Guardian-ban megjelent "One giant … lie? Why so many people still think the moon landings were faked"  cikke. Link