Az Emirátusok Japán partnerükkel már jövőre Rovert küld a Holdra

Annak ellenére, hogy az Egyesült Arab Emírségek még újoncnak számít az űrkutatásban, gyorsan és látványosan letették a névjegyüket. Ezzel is jelezve a világ felé, hogy az ország stratégiájának, ami az új tudásalapú és tudományos képességeik kiépítését célozza, az űrkutatás, valamint az űr technológiák elsajátítása is részét képezi.

Rashid rover illusztrációja Fotó:

 Az iSpace holdkutató cég szerdán jelentette be, hogy a 2022-ben induló Hold felszínt célzó szonda fedélzetén helyet kap az Egyesült Arab Emírségek "Rashid" rovere. 

 A létrejött megállapodás értelmében az iSpace biztosítja a kommunikációt és áramot az utazási szakaszában, valamint vezeték nélküli kommunikációt biztosít a holdon.

A kis négykerekű rover nagy felbontású kamerával, hőkamerával, mikroszkópos képalkotó és Langmuir szonda segítségével legalább egy holdnapon át (14 Földi nap) tanulmányozza  majd a környezetét. Ez utóbbi eszköz segíthet a tudósoknak abban, hogy jobban megértsék a holdfelület elektromos töltését, amelyet a napszél, a napból folyamatosan áramló töltött részecskék áramlása okoz.

iSpace lander Fotó: iSpace

 A 2010-ben alapított Japán székhelyű iSpace a SpaceX Falcon 9 rakétáján indul első Hold küldetésére. 

 Ez a Hold-misszió lesz az első holdraszállás az arab világból és Japán részről is. A mai napig csak három nemzet landolt űrhajóval a Holdon - az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína.

Rashid rover Fotó: Mohammed bin Rashid Space Center

Az Egyesült Arab Emírségek alig öt éve 2017-ben indította  el a nemzeti űrprogramját, a helyi szakértelem fejlesztése érdekében. A 9,4 milliós közösség, akiknek többsége külföldi munkavállaló, nem rendelkezik a fejlett űrtechnológiát igénylő missziók hátterét biztosító tudományos és ipari bázisával, ezért külföldi partnerek bevonásával igyekszik felzárkózni. 

Éppen csak 2020 szeptemberében jelentették be, hogy 2024-re tervezik elindítani a "Rashid" rovert, amit most 2022-re hoztak előre. .

 Az olajban gazdag ország 2019 szeptemberében küldte az első emirátusit az űrbe egy háromtagú, nyolc napos Szojúz küldetés keretében. Idén pedig bejelentették, hogy újabb űrhajósokat választottak ki, köztük az arab világ első női asztronautáját. 

 Az UAE első bolygóközi missziójára se kellett sokat várni, idén februárban történelmet írtak, amikor a "Hope" szondájuk sikeresen Mars pályájára állt. A műhold hőmérsékleti mintákat, jeget, vízpárát és marsi port vizsgálja a Mars légkörében.

UAE Mars szonda Fotó: Mohammed bin Rashid Space Center

Dubai uralkodója, Mohammed bin Rashid Al-Maktoum sejk nyilatkozata szerint - "az emirátusok által épített rover azokat a területekre fókuszál majd, amelyekre a korábbi küldetések során még nem jutottak el". 

 A dubai média iroda közölte, hogy a 10 kilogrammos rover szerves részét képezi az Egyesült Arab Emírségek egyik legambiciózusabb tervének, a Marsi kolónia 2117-ben történő megépítését.

 

Forrás: Wired, Reuters