Hogyan zajlik a legénység váltás az űrállomáson, és hol alszanak olyankor az űrhajósok.

Az  alacsony föld körüli pályán keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS) több mint 20 éve folyamatosan élnek és dolgoznak emberek. Amíg űrállomásra érkező űrhajósok korábban az Űrsiklóval, és az orosz Szojúzal közlekedtek, a kereskedelmi hajók megjelenésével mint a SpaceX Crew Dragon, vagy a Boeing Starliner, a forgalom is megnő az állomáson. Közvetett legénység cseréről átállnak közvetlen személyzeti cserére.

Mi a különbség a közvetlen és a közvetett között?

 Lényegében az átadási idő, ami a váltó legénységének szolgálati ideje megkezdése és a korábbi legénység ideje vége között van. Az űrsikló program 2011-es végétől a 2020-as első emberes kereskedelmi  repülésig, a küldetésekben résztvevő űrhajósok közvetett váltást hajtottak végre. Mivel ez idő alatt összes személyzet az orosz Szojuz űrhajóval közlekedett, egy Szojuz legénység mindig elhagyta az űrállomást, mielőtt az új legénység megérkezett.

 Így fordulhatott elő, hogy amikor egy háromfős legénységnek lejárt az ideje és visszatérnek a Földre, ideiglenesen az ISS fedélzeten csak három legénységi tag maradt a váltás érkezéséig, ami jobb esetben csak pár napig, de akár hetekig is tarthatott. 

SpaceX Crew-2 érkezése

A kereskedelmi űrrepülő program beindításával, az állomás teljes személyzete hét főre bővült, és a szolgálat átadást is közvetlenre váltották. Az új négy fős legénység még a előző személyzet visszatérése előtt megérkezik az állomásra. Ezen átmeneti rövid időre az állomás fedélzetén a szokásosnál több űrhajós van aminek megvannak a maga kihívásai, de előnye is.

 

Hányan tartózkodnak egy időben a Nemzetközi Űrállomáson?

 A legutóbbi négy űrhajós indítása SpaceX Crew-2 küldetésére során, ideiglenesen 11 ember tartózkodott az állomáson a Crew-1 távozása előtti közvetlen átadási időszakban.

A rekord viszont még az Űrsikló időszakra nyúlik vissza, amikor is 13-an voltak egyszerre az űrben. 2009-ben Az STS-119 Endeavour legénységével (7fő) és az Expedition 18 (6fő) közösen.

2009 márciusában 13 űrhajós tartott közös sajtókonferenciát az ISS Harmony moduljában. Fotó: NASA

 

Mit csinálnak a legénység tagjai az átadás során?

 A legénység tevékenységei nagyrészt azonosak, függetlenül attól, hogy az átadás közvetlen vagy közvetett-e. Amikor egy új személyzet megérkezik az űrbe, több napot töltenek el orientációs feladatokkal, hogy megismerkedjenek, és megszokják új otthonukat és a mikrogravitációs környezetet. Részt vesznek a Humán Kutatási Program számos tanulmányának adatgyűjtésében, amivel segítik a tudósoknak nyomon követni, hogyan alkalmazkodik testük az űrben való élethez és munkához. A Földre visszatérni készülő legénység tagjai a hazatéréshez szükséges rakomány összekészítésével, valamint az emberi kutatási projektek végső mintáinak összegyűjtésével töltik idejüket. A legénység minden tagja továbbra is körülbelül két órát edz minden nap.

Hol alszanak az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson az átadási időszakokban?

 2021 áprilisától a Nemzetközi Űrállomás hét állandó legénységi szállással rendelkezik. Minden hosszabb időt az állomáson eltöltő űrhajós számára kis személyes teret biztosítanak az alváshoz. 

A NASA repüléstechnikusai, Shannon Walker és Michael Hopkins ideiglenes hálóhelyiségeket alakítanak ki az Európai Columbus laboratóriumi moduljában. Az új Crew Alternate Sleep Accommodation, akár raktárraktárrá is átalakítható. Fotó: NASA

 Jelenleg Négy személyzeti hálóhely van az amerikai Harmony Modulban (más néven Node 2), egy az Európai Columbus Modulban, és kettő az orosz Zvezda modulban. Ha az állomáson több űrhajós is tartózkodik, a személyzet tagjai a repülés irányítással együttműködve  ideiglenes alvó-helyeket alakítanak ki a rövid átadási időszakra. Ezeket általában olyan modulokban helyezik el, amelyek az átadási időszakban a legkevésbé forgalmas, például az US Quest lég-zsilip, vagy a japán Kibo modul, de a dokkolt űrhajókat is használhatják. Legutóbb például Mike Hopkins az állomás fedélzetén töltött teljes hat hónapos ideje alatt a Crew Dragon Resilience belsejében aludt.

A NASA űrhajósa és az 1-es személyzet parancsnoka, Michael Hopkins osztotta meg hálófülkéjének képét, a Crew Dragon Resilience űrhajó fedélzetén. A leszállás utáni sajtó konferencián pedig elmondta, hogy nagyon szeretett az űrhajóban aludni, mert elvalálvás előtt, és ébredés után is nézelődhetett az ablakokon át.

 

Daniel Tani űrhajós, a 16. expedíció repülőmérnöke hózsákjában az állomás Quest lég-zsilipben az űrruhák között. Fotó: NASA

 

Milyen gyakoriak a legénység cserék az űrállomáson?

 A rendszeres kereskedelmi repülésekkel, és az orosz Szojuz űrhajók folyamatos repüléseivel együtt évente négy átadás várható. Ebből két Szojuz csere, körülbelül hat hónap különbséggel, és két Crew Dragon legénység csere várható.

 

Forrás: NASA