Látogatás az orosz űrkutatási múzeumban

Katya Pavlushchenko-nak még 2019-ben volt szerencséje meglátogatni a Moszkva közelében, Koroljoban  fekvő, RKK Energija gyár komplexum területén található, az orosz űrkutatási eredményeknek szentelt múzeumot. Az 1300 m2-es területen kerül bemutatásra a Szovjet idők rakéta és űrtechnikai emlékei.
Katya képeivel, az ő élménybeszámolóját olvashatjátok.
 Tehát ez a beszámoló az RKK Energia Múzeumban tett látogatásról, amit az AlphaCentauri Csatorna baráti társaságával együtt tettem. A múzeum az RKK Energia területén, Koroljov városában található, és a biztonsági szint miatt nem könnyű odajutni. De hála Evgenynek, sikerült ez a küldetés!
.
Tilos fényképeket készíteni az RSC Energia kerületén belül, így csak a bejáratot és a Vosztok rakétát mutathatom meg kívülről. Az épület bejárata fölött az van írva: "Itt kezdődik az űr!".
.
.
Ez a Múzeum folyosója, gyönyörű archív rakéta képekkel és a Szputnyik, az első mesterséges műhold 1:1 arányú modelljével.
.
.
A múzeum hatalmas a  "Munka Dicsősége" teremmel és egy kifejezetten S P Koroljevnak szentelt emlék teremmel rendelkezik. Bárcsak több időnk lenne ott! Itt található Koroljev irodájának belseje az OKB-1-ben. Annyira izgatott voltam, hogy szinte elfelejtettem fotózni, ezért itt pár hivatalos fotó is az Ön számára :)
.
.
A "Munka Dicsősége" csarnokban nagy standok találhatók fotókkal, ajándék tárgyakkal és ajándékokkal. Néhányat az űrhajók és rakéták legnagyobb tervezőinek szentelnek.
.
.
További képek a "Munka Dicsősége" csarnokából. 
.
.
A 90-es évek nehéz idők voltak az orosz űripar számára. Minden vállalat megpróbált túlélni, ahogy tudott. Azt gyártottak ami valódi pénzt hozhatott. Így született az RKK Energia által gyártott porszívó, vízszűrő és konyhai robotgép a vállalat történelmének részeként. Ezek a "Munka Dicsősége" csarnokában tekinthetők meg.
.
.
A legérdekesebb hely természetesen a nagy kiállítási csarnok. Korábban összeszerelő csarnok volt. Itt építették a bemutatott kiállítási tárgyak mérnöki modelljeit, és tesztekhez használt űrhajók munka másolatait, de épült itt néhány eredeti repült műtárgy is!
.
.
A Szputnyik az első mesterséges műhold mérnöki modellje, valamint a orrcsonk másolata, és az eredeti összes rádió-hullámú vevő.
.
.
Szputnyik 2, a második űrhajó mérnöki modellje 1957. november 3-án állt pályájára, benne borzasztóan természetes megjelenésű Lajka. Természetesen nem ez az igazi Lajka, mert ő még az űrben halt meg, a Szputnyik 2 pedig a visszatérés során égett el a légkörben.
.
.
A Szputnyik 3 volt az első szovjet tudományos műhold, amelyet 1958-ban indítottak el. 11 tudományos műszert szállított. A külső háza, és a belső rész külön vannak bemutatva, és részletesen megtekinthető a teljes konfiguráció.
.
.
Luna 3, a Hold túlsó oldalának fényképezésére készült küldetés, a szerkezet műszerei különböző szögekből, valamint az első fénykép a Hold "sötét" oldaláról, amelyet ez az űrszonda 1959-ben készített.
.
.
Ez egy meglehetősen vicces része a  kiállításnak! Ez egyike annak a 1000 palack pezsgőnek, amelyet Henri Maire francia borász mutatott be a Luna-3 tervezőinek, miután fogadást tett arra, hogy soha senki nem fogja látni a Hold túlsó oldalát.
.
.
A  Luna 9 leszálló egység mérnöki modellje, - az első űrhajó, amely puha leszállást hajtott végre a Holdon. A fotón a Luna 9 űrhajó magasságmérője látható.
.
.
Egy másik érdekesség. Szergej Korolev egy állásfoglalásának másolata: "Az űrhajó leszállását szilárd felületre kell tervezni, mint a habkő." korábban a tudósok azon vitatkoztak, hogy a hold felülete kemény-e, vagy vastag por borítja.
.
.
Elektron 1, és Elektron 2 műhold. Páros indításra tervezték, hogy lehetővé tegyék az alsó és felső Van Allen sugárzási öv egyidejű ellenőrzését, mérését.
.
.
A Molniya 1 kommunikációs műhold mérnöki modellje.
.
.
Ez a Venyera 3 amit 1965 november 16-án indítottak a Vénusz felszínének felderítésére. Sajnos a kommunikációs rendszerei meghibásodtak mielőtt a Vénuszhoz ért. Ez volt az utolsó Venyera szonda, amelyet az OKB-1 üzemeltetett, a következő küldetéseket már Lavochkin üzemeltette.
.
.
A műhold, amelyre valószínűleg nem emlékszel. Ez a BelKA, a Fehérorosz Köztársaság Nemzeti Tudományos Akadémiája számára kifejlesztett távérzékelő műhold. 2006. július 26-án indították, de a Dnepr rakéta hajtómű hibája miatt lezuhant, és megsemmisült.
.
.
A kiállító csarnok lépcsőjén lefelé haladva megnézhettük a Múzeum legfontosabb, és talán legértékesebb kiállítási tárgyait. A kísérleti küldetések tárgyai, és Vosztok űrhajó eredeti mérnöki modellje.
.
.
Itt vannak a híres szovjet űrkutya-küldetések kapszulái: Vosztok-1K No. 2 (Belka és Strelka) a bal oldalon és a Vosztok-3KV No. 5 (Veterok és Ugolyok) a jobb oldalon. A Veterok és Ugolyok repülése 22 napig tartott, ami a mai napig a kutyák leghosszabb űrrepülése.
.
.
Vosztok kapszula hőszigetelő rétegei.
.
.
A legértékesebb tárgy itt természetesen a eredeti Vosztok 1 leszálló modul, a történelem első embert szállító űrhajója, amely Jurij Gagarint a pályára állította és visszahozta a Földre.
.
.
És tudjátok mi a legizgalmasabb? Meg szabad érinteni! MEGÉRINTETTEM GAGARIN KAPSZULÁJÁT!  Hihetetlen!
.
.
Néhány részlet, a Vosztok 1 kapszula fedőlapja, és Gagarin személyes túlélőkészlete.
.
Tudod miért nincs náluk a Vosztok 2 kapszula? Mert 1964-ben újrahasznosították, súlyként egy Voszkhod kapszulába tervezett kísérleti ejtőernyős rendszer tesztjén. A prototípus meghibásodott, apró darabokra törte a Vosztok 2-t.
.
.És itt van a Vosztok 6 kapszula, amelyet 1963. június 16-án jött ki, és az első nőt, Valentina Tereškovát vitte az űrbe!.
.
.
Az első Vosztok űrhajó katapult ülése. A visszatéréskor a kozmonauta körülbelül 7000 m-en katapultált a járműből, és ejtőernyőn ereszkedett le, míg a kapszula külön landolt.
.
.
Általában a katapult ülések teljesen megsemmisültek, miután leestek a 7 km magasból. Csak egy maradt egy darabban: Valentina Tereshkova katapult ülése, és itt van - vagy jobban mondva ami maradt belőle.
.
.A  Voszkhod 1 kapszula, a 7. legénységgel rendelkező szovjet űrrepülés volt, és az első űrrepülés amely már több embert is pályára állított. A legénység tagjai: V. Komarov, K. Feoktistov és B. Jegorov. Az űrhajót eredetileg 2 fő számára tervezték, így nem volt hely űrruha viselésének.
.
.
Folytassuk a sétát a Múzeumban. A Voskhod 2 kapszulája felfújható légzsilippel volt felszerelve. Látható, ahogy Alekszej Leonov, a világűr első űrsétáraja során, amint kimászik a zsilipből és integet!
.
.
A Vosztok és Voszkhod űrhajók fékező rakéta hajtómű modellje.
.
.
Útmutató a Voszkhod kapszula kinyitásához, azok számára akik megtalálják az űrhajót, hogyan tudják kiengedni az űrhajósokat.
.
.
Szojuz 7K-OK kapszula, G. Beregovoy r. Az egész kapszulát színes jelek csoportjai borítják, különböző számmal és más sorrendben. Nem tudom, mire valók, az útmutató sajnos nem adott választ ezekre a kérdésekre.
.
.
A híres szovjet Zond 5 program űrhajója a Szojuz 7K-L1 legénységgel rendelkező hold űrhajójának változata, amely 1968 szeptemberében körbejárta a Holdat és biztonságosan visszatért a Földre. Két teknőst, gyümölcslegyeket, tojást és növények voltak benne.
.
.
Ez a Szojuz T-15 űrhajóval T3 kapszula. 1980 november 27-én indult, és a 15. expedíciót szállította Salyut 6 űrállomásra.
.
.
A Szojuz űrhajó irányító panelja. - Kérem, ne nyomja meg a gombokat!
.
. A Szojuz űrhajó pálya modulja.
.
.A közelben két űrhajós ülése látható, az egyikben egy kozmonauta modellje. A második üres, így kipróbálható milyen benne ülni. Naná, hogy kipróbáltam! Meglepő módon nagyon kényelmes! Tehát készen állok az űrutazásra.
.
.
A következő szekció már a Mir Űrállomás  Kvant 1 központi "mag" moduljának mérnöki modellje. Nyitott a látogatók előtt, és számos rendszere működik. Ezt a makettet arra használták, hogy felkészítsék a kozmonautákat azáltal, hogy a Földön reprodukálják azokat a feladatokat, amelyekkel odafent szembesülhetnek.
.
.
Belül vagyunk a Mir űrállomás moduljának makettjében. Van itt minden, munkaasztalt, porszívó..
.
.
Az alvó kozmonautát bemutató modell fejhallgatót visel. Megkérdeztük, hogy miért, és kiderült, hogy az állandó háttérzaj miatt. Két ventilátor állandóan dolgozott amelyekkel összekeverték az állomás levegőjét, és általában négyen éjjel-nappal dolgoztak odafönt.
.
.És ez egy különleges egyedi műtárgy - az eredeti Mir napelemek egyike amelyet az állomás de-orbitálása előtt, az utolsó látogatók még az Űrsiklóval hoztak vissza a Földre. Láthatóak a mikrometeoritok nyomait rajta.
.
. Különböző szovjet űrruhák, köztük a vízre szállásra készültek, újak voltak, de az expedíciók egy része nem volt ilyen típusú szkafanderekkel felszerelve.  
.
. A Mir űrállomáson volt zuhanykabin. Jó ötletnek tűnt a Földön, de a súlytalanságban az űrhajósok elég haszontalannak találták. A víz lebegett, és nem segített a testük megtisztításában. Az ISS-en már nedves törlőkendőt és száraz sampont használnak. 
.
. Volt egy sokkal őrületesebb dolog, egy űrszauna, más néven orosz "banya". A kozmonauták egy része még fürdőseprűt is felvitt az állomásra! Az űrhajósoknak nagyon tetszett és kérték, hogy szereljék fel vele az ISS- t, de túl sok vizet és energiát használna, így nem valósult meg.
.
.
 A kiállítás másik részét a szovjet és az orosz űr modernebb korának szentelték, mint az Energia hordozórakéta, a Nemzetközi Űrállomás, a Szövetség űrhajók modelljei. Eredeti tárgyak nincsenek, csak makettek.
.
.
Az utolsó csodálatos kiállítás a Szojuz és az Apollo űrhajók teljes méretű modelljei, amelyek 1975 júliusában dokkoltak egymáshoz.
.
. Íme néhány részlet és a Szojuz 19 eredeti kapszulájáról, amelyet Alekszej Leonov és Valeri Kubasov írt alá.
.
.
Ezzel véget ér is a túránk. Természetesen sok további érdekesség is van még a múzeumban, és pár dolog le is maradt, mert túlságosan izgatott voltam. Mindenkinek csak ajánlani tudom a múzeum meglátogatását mert fantasztikus, és maradandó élmény! 
.
.
Katyát követheted Twitteren, ahol rendszeresen beszámol az űrkutatás híreiről angolul, kiemelten az orosz eseményekre. https://twitter.com/katlinegrey
.
Hobbija a Lézergravírozás, műveiből akár rendelhetsz is magadnak a https://www.deviantart.com/katlinegrey oldalon