Sikertelen Electron Rakéta indítás

Egy éven belül már a második sikertelen küldetése az Új-zélandi cégnek.

A Rocket Lab Electron rakétája május 15-én eddig ismeretlen hiba miatt nem tudott pályára állni. A rakéta második fokozata hibásodott meg, másodpercekkel a gyújtás után. Ezzel a hibával ez már egy éven belül a második sikertelen küldetése az Új-zélandi cégnek.

Az Electron helyi idő szerint 19:11-kor szállt fel az új-zélandi Rocket Lab Launch Complex 1-ről.  A felszállás valamivel több, mint egy órát késett a felső légkörben tapasztalt erős szél miatt.

 A jármű első fokozata a várakozásoknak megfelelően működött. A második szakasz leválasztása (stage separation) még rendben ment, de vállalat internetes közvetítésében látható telemetriából követhető volt, hogy a második fokozat egy darabig még működött ugyan, de a magasság periodikusan nőtt majd csökkent ami a fokozat kontrollálatlan repülésére utal, majd motor később le is állt. 

 

 "A mai indítás során olyan probléma jelentkezett, ami a misszió elvesztését eredményezte" - jelentette be a társaság a közösségi médiában közel fél órával a felszállás után.

 

 "Csapatunk keményen dolgozik a probléma azonosításán, annak kijavításán és a lehető leghamarabbi biztonságosabb visszatérésen. Tanulunk ebből, és újra visszatérünk a padra. - mondta Peter Beck, a Rocket Lab vezérigazgatója.

Peter Beck, a Rocket Lab vezérigazgatója

 A rakéta két képalkotó műholdat szállított a BlackSky informatikai vállalat számára. Az indítás a Spaceflight indító szolgáltató társaság által az év elején meghirdetett szerződés szerinti négy küldetés egyike volt.  

Az elveszett műholdak még az előkészületek során. Forrás: RocketLab

 Ez az indítás az Electron második kudarca kevesebb mint egy év alatt, és összesen a harmadik a húszból. A 2020. júliusi indítás sem érte el az orbitális pályát, a második szakasz motorja idő előtt leállt. A meghibásodást a cég a fokozat hibás elektromos csatlakozásaira vezette vissza. 

 

 Az első 2017-es Electron indítás szintén kudarccal végződött, amikor a biztonsági berendezések telemetriai problémája megszakította a repülést néhány perccel a felszállás után.

Electron fokozat kiemelése 2020 novemberében. Forrás: RocketLab

 

 A Rocket Lab közleménye szerint az első fokozat ejtőernyője sikeresen nyílt, és a gyorsító fokozat épségben landolt az óceánban. Jelenleg a csapat a rakéta visszaszerzésén dolgozik, amiből reményeik szerint a hiba okának kiderítéséhez is közelebb jutnak.

RockeLab Electron rakéta

Felszálló tömeg: 13 000 kg
Hajtóanyag tömege: 9.200kg
Hajtóanyagok: folyékony oxigén és kerozin
Hossza: 18m
Átmérő: 1m

Hasznos teher: pályától függően 150-300 kg
Maximális motor tolóerő: 146.000 N (14.8 tonna, vagy körülbelül 530 000 LE)

 

Forrás: spacenews.com, rocketlab, Twitter