Atlas 5 rakéta indítás

A Space Force Ballisztikus rakétákat észlelő küldetése

e1tgcx1xeaefdb0.jpgMájus 18-án helyi idő szerint 13 óra 37 perckor indult útjára az Egyesült Államok Űr Erejének (U.S. Space Force) ballisztikus rakétákra figyelmeztető műholdját szállító United Launch Alliance Atlas 5 rakétája, a floridai Cape Canaveralból. 

 Az elsődleges rakomány a SBIRS GEO-5, infravörös rendszerrel szerelt műhold, ami a hálózat ötödik része geoszinkron, és erősen elliptikus pályán. A műholdak pásztázó és infravörös szenzorokkal észlelik a ballisztikus rakéták kilövését bárhol a világon.

 Forrás: ULA

 Az indítást eredetileg május 17-re tűzték ki, de az üzemanyag-előkészítés során egy meghibásodott hőmérséklet-érzékelő miatt elhalasztották.

 

A műhold illusztrációja. Forrás: ULA

Az SBIRS GEO műholdakat a Lockheed Martin gyártja. Az egymilliárd dolláros GEO-5 az első az LM 2100 alapon, amelyet már továbbfejlesztett biztonsági funkciókkal terveztek. Már gyártás alatt az SBIRS GEO-6 ami a hálózat "constellations" utolsó műholdja lesz. 

Lockheed Martin szerint a műholdas hálózat gyorsan bebizonyította hasznosságát, hiszen az SBIRS rendszer csak 2019-ben több mint 1000 rakéta indítását észlelt világszerte.

 

Forrás: ULA

 Ezt a küldetést az Atlas 5, négy méter átmérőjű burkolattal "Fairing" és két szilárd hajtóanyagú gyorsító rakétával "SRB - Solid Rocket Booster" szerelt változata és a Centaur második fokozatának egyetlen Aerojet Rocketdyne RL10 C-1-1 motorja emelte pályára.


Ez volt a rakéta idei első indítása, összességében a 87.  

Forrás: @SchilkeScott Twitter

Forrás: @SchilkeScott Twitter 

Érdekességként pedig itt egy felvétel amit egy a közelben elhaladó Boeing 737 fedélzetéről készítettek a rakéta indításáról..


Forrás:ULA