Eladó Szojuz Űrhajó

Egy moder orosz visszatérő kapszula kalapács alatt.

2017-es gyártású, három személyes, megkímélt és keveset futott céges űrhajó első tulajdonostól eladó. 

A belseje újszerű füstmentes állapotban, ami a külsejére már nem elmondható. A visszatéréskor jelentkező pár ezer fokos plazmának meglátszanak a nyomai, szóval törődés igényel. Csak komoly érdeklődők ajánlatát várjuk.

Az űrkutatás rajongói körében, jellemzően inkább a tengerentúlon, egyáltalán nem rendkívüli a relikviák gyűjtése. Több történelmi tárgy is végezte már kalapács alatt, végeredményben csak pénz kérdése, hogy az ember hozzájusson valami különlegességhez. Legyen az egy küldetés során használt űrruha, vagy a Földi irányítók pultjába épített hamutartó. 

Gyakori, hogy aukció keretében kerül sor számos űrkutatáshoz kapcsolódó tárgy értékesítésének. Jellemzően a régebbi már kifutott űrprogramok darabjaihoz lehet így hozzájutni. A fontosabb tárgyak többsége persze legtöbbször múzeumban végzi, de előfordulnak kivételek, mint a legutóbbi Apollo korszakból származó rakéta hajtómű.

Ilyen is van - Eladó Rakéta hajtómű az Apolló korszakból

 Az azonban tényleg egyedül álló amivel az orosz Glavkosmos vállalat (a Roszkoszmosz leányvállalata) kínál ezúttal eladásra. 

Minden a helyén, és természetesen az ejtőernyők is járnak az űrhajóhoz Forrás: Glavkosmos

 

 A cég honlapján került bejelentésre, hogy eladásra kínálják a Szojuz MS-08 küldetés visszatérő kapszuláját.

 

Ajtó az Orbitális modulhoz, minden újszerű állapotban. Forrás: Glavkosmos

 Szojuz MS-08 expedíció indulása Bajkonurból :

Lényegében egy valódi, modern űrhajóhoz juthat aki rendelkezik kellően mély pénztárcával. 

 A Szojuz MS-08 legénységi űrhajót, 2018. március 21-én indították Bajkonur kozmodromból az ISS-hez. A fedélzeten Oleg Artemjev űrhajóparancsnokkal és Andrew Feustel valamint Richard Arnold NASA űrhajóssal.  

 

Az MS-08 még az indulás előtt Forrás: Roscosmos

Az ISS-55/56 expedíció három űrhajósa. Forrás: Roscosmos

Az űrhajó dokkolva a Nemzetközi Űrállomáson. Fotó: Roscosmos

 

Az űrhajó 2018. október 4-én, moszkvai idő szerint 14: 45-kor a tért vissza Kazahsztánban, Zhezkazgan várostól 146 kilométerre délkeletre a három űrhajóssal a fedélzeten. Az ISS-55/56-as expedíció legénységének űrrepülése 197 napos volt. 

A Szojuz a landolás után. Forrás: Roscosmos

Igazán rendkívüli, hogy egy ilyen modern, űrhajóhoz hozzá lehet jutni. 

A szerencsés gyűjtőnek pedig nem kell aggódnia, hogy hogyan állítsa ki a kapszulát, mert ebben természetesen a Glavkosmos megad minden segítséget.

 Ami az árat illeti, találgatni is nehéz, de alighanem millió dolláros nagyságrendről lehet szó.

Frissítve

Az Open Media Glavkosmos forrása szerint a # Szojuz MS08 leszálló modul a konfigurációtól függően 300 000 - 400 000 dollárért kelhet el. Ha az ügylet létrejön, további kapszulák kerülhetnek értékesítésre.

Ajánlatokat a cég honlapján keresztül lehet tenni. Sok sikert a vásárláshoz! ;)

Forrás: https://www.trade.glavkosmos.com/catalog/human-space-flights/spuskaemye-apparaty/maket-spuskaemogo-apparata-missiya-soyuz-ms-08-/