Virtuális séta az orosz űrhajózási múzeumban.

A járványügyi korlátozások enyhülésével lassan a múzeumok is látogathatóak lesznek, de aki nem akar a tesztekkel, oltási igazolvánnyal, vagy az utazással bajlódni, most kényelmesen otthonról is megtekintheti virtuális séta keretében, a Moszkvában található Lavocskin Űrhajózási Múzeumot. 

Lenyűgöző méretek Lunokhod 3 - Forrás: laspace.ru/museum

 Az NPO Lavocskin, teljes nevén a Szemjon, Alekszejevics Lavocskin nevét viselő Tudományos-termelési Egyesülés orosz űrkutatási gépgyártó vállalat.

Fő tevékenységi köre az űrkutatásban használatos berendezések, többek között űrszondák, műholdak fejlesztése és gyártása. Az 1930-as évek végén Szemjon Lavocskin vezetésével létrehozott OKB–301 jelű Lavocskin tervezőiroda kezdetben repülőgépek, majd az 1950-es évektől robotrepülőgépek és légvédelmi rakéták fejlesztésével foglalkozott. Lavocskin 1960-as halála után a tervezőirodát felszámolták, de később újra létrehozták és új tevékenységi profilt kapott, a szovjet űrszondák fő előállítójává vált.

Szemjon Alekszejevics Lavocskin Fotó:Roszkoszmosz

Jelenleg a cég múzeuma egy 2012-ben felujított épület első emeletét foglalja el. A fő kiállítási terület 900 négyzetméter.

com_bongasoft_videoandimageeditor_img_20210527_144511.jpg

Forrás: laspace.ru/museum

 A kiállítás az iroda történeténetét mutatja be 1939-től napjainkig, a kifejlesztett repülőgépek és rakéták modelljeit LaGG-3 , La-5 , La-7 , kísérleti vadászgépeit: "160" , "176" , "200" , La-250 , rakétáit: ZUR-205 , ZUR -217 , interkontinentális cirkálórakéta "Tempest" , az OKB vezetőinek, - S. Lavocskin és G.N. Babakin személyes tárgyait

A kezelő felület egyszerű és könnyen használható. Forrás: laspace.ru/museum

A múzeum büszkeségei a cég által kifejlesztett űreszközök gyűjteménye. 

Forrás: laspace.ru/museum

 A gyűjtemény 26 különböző űreszközt, számlál, köztük a Luna-16 , Luna-20 és Luna-24 eredeti visszatérő járműveit ,valamint a Lunokhod-3 küldetés repülési példányát, annak fékező meghajtási rendszerét.

com_bongasoft_videoandimageeditor_img_20210527_144452.jpg Forrás: laspace.ru/museum

A virtuális kiállítás kiváló minőségben tekinthető meg akár mobil eszközről is, és van angol változata is.

Az alábbi linken indítható a virtuális séta.

https://www.laspace.ru/museum/virtual-museum/

 

 Akit pedig többet szeretne tudni a Szovjet holdjárókról annak ajánlom figyelmébe Lazarbibi blog bejegyzését;

https://lazarbibi.blog.hu/2019/08/23/a_lunokhod_program