Jeff Bezos saját rakétáján indul az űrbe

Ezzel ő lesz az első a milliárdos űrmágnások közül aki rakétára ül

Jeff Bezos, a saját űrhajózási cégével a Blue Originnel, annak New Shepard rakétáján indul első emberes szuborbitális repülésére. Az indítást július 20-ára tervezik, alig 15 nappal azután, hogy lemondanak az Amazon vezérigazgatói posztjáról. Bezos öccse, Mark Bezos is csatlakozik a nem mindennapi kalandhoz.

Fotó: Blue Origin

 

  "Öt éves korom óta arról álmodoztam, hogy az űrbe repülök" - adta hírül Bezos hétfő reggeli Instagram bejegyzésében. 

  Július 20-án testvéremmel együtt indulunk útnak. A legnagyobb kalandra a legjobb barátommal.

Ha minden a tervek szerint alakul, Bezos - aki a világ leggazdagabb embere, nettó értéke 187 milliárd dollár - lesz az első a milliárdos űrmágnások közül aki megtapasztalhatja rakéta utazást, amivel megelőzi Elon Muskot, és Richard Branson brit milliárdos vetélytársait. Branson már régóta bejelentette, hogy a Virgin Galactic rakétahajtású repülőgépén az első utasok között lesz, de erre a repülésre várhatóan 2021 második felében kerül csak sor. 

 Fotó: Blue Origin

Az öt emelet magas (18 méter) New Shepard rakéta és kapszula hatéves kiterjedt és gyakran titkolt tesztelése után a Blue Origin májusban jelentette be, hogy készül az első utasokkal indított küldetésre. A rakéta hatszemélyes kapszulával indul a 11 perces szuborbitális repülésre, ami során 100 kilométeres magasságot is átlépik majd.

  A vállalat még nem ismertette, hogy mennyiért fogja értékesíteni a jegyeket, de az első repülésre egy helyet aukció keretében hirdetett meg.  A licit hétfő reggelre elérte a 2,8 millió dollárt.

 New Shepard rakéta. Fotó: Blue Origin

  Bezos még 2000-ben alapította a Blue Origin céget, és a társaság több mint egy tucat tesztrepülést hajtott végre a Texasi létesítményéből.

Bezos testvére, Mark, korábban egy reklámügynökség tulajdonosa, ma pedig a New York-i jótékonysági szervezet Robin Hood vezető alelnöke.

A New Shepard mellett a Blue Origin a New Glenn orbitális képességű rakétát is fejleszti, amelyet a vállalat reményei szerint amerikai kormányzati és kereskedelmi műholdak pályára állítására, valamint a mélyűrbe történő utazáshoz fognak felhasználni. A Blue Origin abban is reménykedett, hogy részt vesz a NASA Artemis programjában, de a Hold landoló projektre a NASA a SpaceX-el szerződött.

Bezos a Blue Origint "a legfontosabb munkájának" nevezte.

 

Forrás:  CNN