Richard Branson azon van, hogy beelőzze Jeff Bezos első űrrepülését

Két milliárdos verseny futása az első szuborbitális repülésért.

Úgy tűnik, hogy Richard Branson a jövő hónapban megverheti Jeff Bezost és a Blue Origint az első emberes Szuborbitális kereskedelmi repülés teljesítésével

 A Virgin Galactic azon a terven dolgozik, hogy Bransont a VSS Unity SpaceShipTwo rakéta-repülőgép fedélzetén a július 4-i ünnepi hétvégén űrrepülésre vigye. Minden jel szerint ehhez már csak a Szövetségi Légiközlekedési Hatóság (FAA) üzemeltetési engedélyének megszerzése az utolsó feltétel.

 Richard Branson a SpaceShipTwo repülési ruhájában. Forrás: Virgin Galactic

Ezzel Branson repülésére körülbelül két héttel azelőtt kerül sor, hogy Bezos, és testvére, Mark valamint az online aukció nyertese július 20-án beszállhatnak a Blue Origin New Shepard űrkapszulájába.

 Jeff Bezos Blue Origin New Shepard rakétájával. Fotó: Blue Origin

A Blue Origin május 5-én indított öt hetes aukciót a járat egy szabad helyére. A jelenlegi legmagasabb ajánlat 4.8 millió dollár.

Frissítve! A szombaton lezárult licit végul 28 milló dolláron állt meg. Egyenlőre még nem árulták el, hogy ki áll a jelentős összeg mögött.

New Shepard rakéta. Fotó: Blue Origin

 

A Virgin Galactic-nak még meg kell szereznie a kereskedelmi újrafelhasználható űrhajó-üzemeltető engedélyét az FAA-tól. A licenc lehetővé tenné a Virgin Galactic számára, hogy a társaság teljesítse az első űrrepülését a milliárdos alapítójával a fedélzeten. A Virgin Galactic jelenlegi indítási engedélye csak teszteket végző berepülő személyzetre korlátozódik. 

 A Virgin Galactic, amely a világ első Spaceline-ként  tartja számon magát, benyújtotta az üzemeltetési engedélyhez szükséges két utolsó ellenőrzési jelentést. A társaság arra számít, hogy az FAA július elején a repülés előtt kiadja az engedélyt. 

 

Branson július 4. hétvégi repülése attól függ, hogy a VSS Unity és a VMS Eve WhiteKnightTwo hordozó repülőgépe időben készen áll-e majd  a repülésre.

 

Ha Branson Bezos előtt repül majd, valószínűleg vita lesz arról, hogy valóban eljutott-e az űrbe.  Az FAA 50 mérföldet (80,4 km) ismer el az űr határaként. Aki eléri ezt a magasságot már űrutazó-asztronauta. A Fédération Aéronautique Internationale -  szerint, az űr határa 100 km, amelyet Kármán-határnak neveznek.

 

Ez az a magasság, ahol egy légijármű már nem tud a felhajtóerő segítségével repülni, és el kell érnie az első kozmikus sebességet (7,9 km/s) a fennmaradáshoz. Kármán Tódor számolta ki ezt a határt, mely az ő nevét viseli. A 100 km egy kerekített érték, amely csak kevéssé tér el az eredetileg számítottól.

 

A VSS Unity három repülést hajtott végre 50 km felett, de nem érte el a Kármán vonalat. A New Shepard 15 repüléséből 12-szer meghaladta a 100 km-t.

Forrás: http://www.parabolicarc.com/2021/06/07/virgin-galactics-richard-branson-aims-to-fly-to-space-before-jeff-bezos/