50 éve - a Szovjet űrkutatás fekete napja.

A tragikus sorsú Szojuz-11 50. évfordulója.

Ma a világ három hősre emlékezik, Vlagyiszlav Volkov, Georgij Dobrovolszkij és Viktor Pacajev űrhajósokra, akik 1971. június 30-án vesztették életüket. Haláluk 50. évfordulója alkalmából emlékezünk meg a tragikus sorsú Szojuz 11 küldetés legénységéről.

Az első Szovjet űrállomásra, Salyut-1-re induló Szojuz 11 eredeti legénysége közül az egyik kozmonauta, Valerij Kubaszov tüdejében egy hónappal az indítás előtt a röntgen egy foltot jelzett, kialakuló Tuberkulózis jeleként. Első alkalommal ugyan, de a mai napig alkalmazott gyakorlatként, ilyenkor az egész legénység lecserélésre került. A tartalék legénység Volkov, Pacajev, Dobrovolszkij így lett a Szojuz-11 űrhajósai, de korábban is jártak már az űrben a Szojuz-7 alkalmával.

június 6-án a Szojuz-11 indítása és pályára állása probléma nélkül zajlott le, ezúttal a dokkolás a Szojuz 7K-OKS űrhajóval is sikerült, így a három kozmonauta elfoglalhatta az űrállomást. A misszió új rekord hosszúságú időt döntött az űrben. Üzembe helyezték és elvégezték az állomás műszaki próbáját. Váltott műszakban nagy mennyiségű műszaki, csillagászati, meteorológiai, földkutatási, orvos és biológiai megfigyelést és kísérletet végeztek. 

 

A Szojuz 11 az indítópadon. Forrás: Roscosmos.ru

Az űrállomás nem létfontosságú rendszereit lekapcsolása után, beszálltak a Szojuz űrhajóba, és megkezdték a leválasztási eljárást. 

A Salyut 1 a távozó Szojuzról fényképezve. Forrás: Roscosmos

A fékező manőver előtt utasításba kapták, hogy a korábbi küldetések  tapasztalatai alapján semmiképpen ne próbáljanak egyedül kiszállni a kapszulából a földetérés után, normális esetben 20-30 perc alatt odaérnek a mentőcsapatok, és majd ők fogják az ajtót kinyitni, és a kiszállásban segíteni. Dobrovolszkij nyugtázta az utasítást, majd várták, hogy az automatika végrehajtsa a fékező manővert. A telemetriai adatok szerint a hajtómű a terveknek megfelelően végrehajtotta a szükséges manővert, de sem erről, sem a műszaki modul leválasztásáról nem kapott a földi irányítás rádión megerősítést a személyzet részéről.

A oldalán fekvő Szojuz kapszula mögött a három kozmonauta letakart holteste. Forrás: Roscosmos.ru

A visszatérés alatt a rádió végig néma maradt, noha a helyzetjelző adó normálisan működött. Mikor mentőcsapatok odaértek a visszatérő modulhoz, és kinyitották annak ajtaját, Dobrovolszkijt, Volkovot és Pacajevet holtan találták az ülésükben. Még megpróbálkoztak az újraélesztésükkel, ám elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy már halottak egy ideje. Az adatrögzítők és a kabin átvizsgálása után hamar kiderült, hogy mi történt... A légkör-forgató csőhálózat azon részét, amely a visszatérő modul és az orbitális modul közötti csatlakozás lezárásáért felel, a szétválasztáskor két robbanócsavar vágja el. Normális esetben a két csavar egymás után kellene, hogy felrobbanjon, most viszont ez egyszerre következett be. Ennek hatására egy másik szelep, amelyik a kapszula és a külső légkör légnyomásának kiegyenlítésére szolgálna (amikor a visszatéréskor 4 km-es magasságba süllyed a kapszula) megsérült, és ereszteni kezdett. Mintegy 7 perccel a fékezőmanőver befejezése és a műszaki modul leválasztása után a szelep kinyílt, és a kabin légköre három és fél perc alatt elszökött. A kapszula ekkor mintegy 168 km-es magasságban volt, és így a fedélzetén tartózkodóknak semmi esélye nem volt a túlélésre. Az orvosi szenzorok alapján a személyzet légzésszáma megemelkedett (kapkodni kezdték a levegőt), majd hozzávetőleg 40 másodperccel a dekompresszió után leállt a szívverésük.

 A vizsgálat súlyos problémákat tárt fel, noha ezek nem kerültek bele a hivatalos jelentésbe. Kamanyin és a Frontlégierő vezetése, illetve néhány űrhajós, de még mérnök is régóta lobbizott, hogy márpedig űrruhát, vagy legalább a vadászgépeken használt légzőmaszkot viseljen a személyzet az indításkor és a visszatéréskor, de sem Koroljov, sem Misin nem hajlott ezekre. Kamanyin visszaemlékezése szerint Misin egyenesen azt mondta: "Nem akarom, hogy gyávák repüljenek az űrhajómon".

Hősöknek kijáró állami temetés a Kremlnél, Moszkvában Forrás: Roscosmos

A három űrhajós holtestét a Kreml falában temették el, a szovjet-amerikai viszony javulásaként értékelhető, hogy még egy amerikai űrhajós (Thomas P. Stafford) is jelen volt a temetésen, Nixon elnök küldötteként.

Valentyina Tyerskova vigasztalja Gerorgij lányát. Fotó; Roscosmos

 Orosz nyelvű emlék műsor a Szojuz-11-ről:

 

Bővebben a misszióról: Cifu bejegyzése a Logout.hu-n

 További források és képek: roscosmos.ru, Wikipedia