82 évesen indul az űrbe a volt Mercury pilótanő

Wally Funk egyike volt az első emberes űrprogramra kiképzettek közül, de a NASA akkor nem támogatta a nők űrrepülését

A Blue Origin július 1-jén jelentette be, hogy a társaság első legénységgel rendelkező New Shepard szuborbitális repülésére meghívta az egyik „Mercury 13” nőt, aki űrhajós képzésen vett részt az űrprogram első éveiben.

Az Instagramon közzétett videóban Jeff Bezos, a Blue Origin alapítója felajánlja Wally Funk-nak a repülést, aki azonnal elfogadja Bezost átölelve. Instagram link

 Elmondani sem tudom mindazoknak az embereknek, akik nézik, hogy mennyire mesésen érzem magam, hogy a Blue Origin kiválasztott a repülésre - mondta a videóban.

Funk, 19 600 repülési órával rendelkező pilóta. Részese volt a William Randolph Lovelace repülési orvos vezette Mercury egészségügyi teszteken, és asztronauta kiképzésen. Funk egyike volt annak a 13 nőnek, akik 1960-ban megfeleltek ezeken a teszteken, és ez a csoport később Mercury 13 néven vált ismertté.

„Minden manővert meg tudtam csinálni, akárcsak a fiúk, sőt még jobban is” ... Funk és a Flying Aggies két másik tagja, 1959 körül.

 

  Az ügynökség nem tett erőfeszítéseket nők alkalmazására annak ellenére, hogy átlagosan a nők kisebbek, könnyebbek és kevesebb erőforrást fogyasztanak, mint a férfiak, így potenciálisan jobban megfeleltekvolna a hatvanas évek szűk űrhajóihoz. Hivatalosan egyetlen női asztronautát sem választott ki az 1978-ig. Sally Ride is csak 1983 júniusában lett az első amerikai nő az űrben.

 Funk karrierjét a repüléssel töltötte, ő lett a Szövetségi Légiközlekedési Hatóság első női ellenőre és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testület első női repülésellenőre is.  Többször jelentkezett a NASA űrhajósai közé, miután az ügynökség megnyitotta kapuit a nők előtt is, de soha nem választották ki. 

Funk jegyet vásárolt a Virgin Galactic SpaceShipTwo szuborbitális járművére is, amely nemsokára szintén megkezdi a kereskedelmi járatokat.

  Funk ezzel a repülésével csatlakozik Jeff Bezoshoz és bátyjához, Markhoz a New Shepard első embereket szállító járatához.  A negyedik személy egy június 12-i aukció nyertese lett. A még ismeretlen magánszemély 28 millió dollárért vásárolta meg a helyet.  A Blue Origin még nem hozta nyilvánosságra a személy kilétét.

  82 évesen Funk lesz a legidősebb ember, aki az űrbe repül.  A rekordot jelenleg John Glenn tartja, aki 77 éves volt, amikor 1998-ban repült az STS-95 Űrsikló misszión. Glenn, aki az eredeti Mercury 7 űrhajósok osztályába tartozott,  később, 1962-ben a kongresszusi tanúvallomásban azt mondta, hogy ellenzi, hogy a nők űrhajósokká váljanak.

 

Forrás: Blue Origin, spacenews.com