Tudtuk nélkül Playboy képekkel indultak Hold sétára az Apollo 12 űrhajósok

A képek története 1994-ig ismeretlen maradt, és maguk a nők soha nem beszéltek róla nyilvánosan.

A Holdra szállás körüli történetek közül alig van ami sokáig rejtve maradt volna a nyilvánosság elől, kiváltképp a Hold felszínén folyt eseményekre. A Holdra jutó négy Playboy Playmate kép története egyike azoknak.

Kevesen emlékeznek a misszióra, amelyre csak négy hónappal az Apollo 11 leszállása után, 1969 novemberében került sor.

  És nagyon kevesen vannak tisztában azzal, hogy az űrhajósoknál titokban meztelen hölgyeket ábrázoló Playboy képek is voltak amikor a Holdfelszín felfedezésére indultak.

Az Apollo-12 legénysége, Charles "Pete" Conrad, Richard F. Gordon és Alan L. Bean. Fotó: Encyclopaedia Britannica / Getty Images Hungary

 A történet egy lényeges, de kevés figyelmet kapó támogató eszközön alapszik: az űrhajósok csuklóján található ellenőrző listán.

  Az Apollo 12  küldetés során - Pete Conrad parancsnok és Alan Bean landolt a Holdon, Dick Gordon pedig a parancsnoki modulban maradt a Hold körüli pályán.

  Conradnak és Beannek két betervezett holdsétája volt, (az Apollo 11-nek csak egy volt) és ezek  körülbelül négy óra hosszúak.

  A NASA mindenféle feladatot írt fel a számukra: felszerelés telepítése, feltárás, minta-vétel, magfúrás, zászló felhúzás. A feladatok ütemezett végrehajtása érdekében az űrhajósok ellenőrző (check list) listákat kaptak arról, hogy mit és milyen sorrendben kell elvégezni.

Az első Hold sétán, Neil Armstrongnamk és Buzz Aldrinnek, a két órás feladatl-istája egyetlen panelre illeszkedett, amelyet az űrruha kesztyűjének mandzsettájára varrtak.

  Az Apollo 12 misszóban Conrad és Bean esetében az összesen nyolc órás Hold-séták tennivalói listája sokkal hosszabb volt: Conrad ellenőrző listája 34 oldalas volt, Beané 30 oldalas. Az oldalakat laminált tűzálló papírra nyomtatva egy kis spirálkötésű könyvbe állították össze, maga a kis flip-book egy hevederrel volt rögzítve az űrruha kesztyűjének mandzsettája körül.

 Az ellenőrző listák betű kódokat rövid utasításokat tartalmazó technikai dokumentum volt, de az oldalak mintegy felén stilizált ábrákkal illusztrálták a Holdon munkájukat végző űrhajósok elvégzendő feladatait mint az antenna felállítás, kalapács segítségével üsse a zászlótartót a holdfelületbe, egymást fényképezve, stb.

 

A Playboy nyuszis tréfát Dave Scott, a misszió tartalék űrhajósa követte el. 

 Fekete-fehér fénymásolt Playmate portrékat illesztett be a missziós ellenőrző listákba, amelyekből Pete és Bean dolgoztak.

 

 Később, a Playboy-nak adott interjúban Bean kifejtette: „Körülbelül két és fél órája folyt az EVA tevékenység, amikor lapoztam egy oldalt, és ott volt. Átugrottam oda, ahol Pete dolgozott, és megmutatta neki az enyémet, ő pedig az övét.

Bean elsőként találta meg az egyik Playmate-et.  Cynthia Myers (Miss 1969. december).

  Az Apollo 12 és a irányító központ közötti rádiócsatornán suttogás sem hallható. "Nem szóltunk semmit az éterben" - mondta Bean.  „Úgy gondoltuk, hogy néhány ember,  ideges lehet, ha megtudja, hogy az ellenőrző listán Playboy képek vannak.  Azt mondhatták volna: "Erre megy el a adófizetők pénze?" "

 Azért az űrhajósok értékelték a tréfát.  "Annyira kuncogtunk és nevettünk" - mondta Conrad -, hogy egyesek részegséggel vádoltak minket. "

 

 Az Apollo 12 küldetés egyik szerencsétlen eseménye megkönnyítette a dolog elrejtését. A hold sétáról nem készült televíziós közvetítés. Az Apollo 12 volt az első küldetés ami során egy színes kamerát is a Hold felszínére vitt, de annak telepítése során véletlenül néhány másodpercig a Napra irányult annak lencséje, és a kamera elektronikus érzékelője kiégett.

 

 Így a Playboy Playmates Hold kaland, nem jutott el az újságírókhoz, sem az Apollo 12 repülése alatt, sem utána.

  Az első erről beszámoló történet a Playboy-ban jelent meg 1994 decemberében, a repülés 25. évfordulóján, de ebből sem derül ki,hogy a nők maguk tudták-e, hogy képeik a Holdra is eljutottak. A nők Conrad ellenőrző listájában Angela Dorian (Miss 1967 szeptember) és Reagan Wilson (Miss 1967 október) voltak.  Bean ellenőrző listájában Myers, Télapó sapkában, és Leslie Bianchini (Miss 1969. január).

 Maguk a nők - akik közül hárman még életben vannak - soha nem beszéltek nyilvánosan a sztoriról. 

 A Playboy tréfa is mutatja, hogy az űrrepülés akkoriban mennyire férfias tevékenység volt. Ugyanakkor az 1960-as évek végén a világ már érezhető és gyorsan változott, így az űrhajósok és maga a NASA is tisztában volt azzal, hogy jobb ha senki nem tud erről a konkrét poénról.

 

 Az Apollo-küldetések aprólékos nyilvántartásának részeként ma már az Apollo Hold séta ellenőrzőlista minden oldalának képe elérhető online, az Apollo Lunar Surface Journal nevű figyelemre méltó dokumentum, és képtár részeként.  Ha végiglapozza az Apollo 12 ellenőrzőlistáinak oldalait, ott vannak Dorian és Wilson, Myers és Bianchini.  Minden weboldal indexében a fotókat Playmate No. 1 és Playmate No. 2 néven jegyzik.

 

 Ennél is lényegesebb, hogy fényképes bizonyítékok vannak a tréfa valódiságáról, közvetlenül a Hold felszínéről. Az Apollo 12 egyik ikonikus fotóján Pete Conrad űrruháján látható "Check list"

  Conrad bal karján a mandzsetta ellenőrző listája nyitva van, és véletlenül azon az oldalon, ahol Reagan Wilson széna bálán pózol.  

  Maga Conrad  ezt a fényképet keretezte be és akasztotta ki otthonában, de évekig nem vette észre, hogy Wilson képe a csuklóján is látszik.

Az eseményt egyébként a 12 részes HBO minisorozat "From the Earth to the Moon" is feldolgozta. A jelenet a 7. részben látható  „That’s All There Is” 31:15 körül.

 Forrás: https://expressdigest.com/x-rated-photos-were-secretly-added-to-apollo-12-astronauts-suits/