Ilyen lehet a jövő űrállomása az amerikai SNC cég szerint.

Az amerikai  Sierra Nevada Corporation szerdai sajtó-tájékoztatóján mutatta be jövőre vonatkozó terveit. Céljuk egy kereskedelmi űrállomás létrehozása, még az ISS 2028-ra várható visszavonulása előtt. 

A Sierra Nevada már leszerződött a NASA-val a Dream Chaser űrrepülőgép hét ISS utánpótlás szállítására. A küldetések 2022-től indulnak a Nemzetközi Űrállomásra.

 A cég űrállomásának még nincs neve, de több felfújható modulból áll, aminek fejlesztési munkái már előrehaladott állapotban vannak - mondta Janet Kavandi, volt űrhajós, most a Sierra Nevada ügyvezető alelnöke. 

A NASA ugyan nem támogatta a Dream Cheaser űrrepülőgép személyszállító változatának fejlesztését, de a cég önerőből is tovább vitte a projektet, mert szervesen kapcsolódik a kereskedelmi űrállomásuk üzemeltetésének elképzeléséhez. Az űrrepülőgép nagy rugalmasságot biztosít majd a személyzet, a kereskedelmi partnereink, űrturisták, vagy akár filmes stáboknak is, hiszen gyakorlatilag bárhol meglévő kifutó-pályán leszállhat. 

A Dream Chaser űrsikló. Fotó: Sierra Nevada Corporation

 "Azt tervezzük, hogy saját űrhajóinkal szállítjuk majd a felfújható modulokkal rendelkező állomásra a személyzetet, és az utánpótlást" - mondta Kavandi.

Már tesztelés alatt a LIFE méretarányos modellje. Fotó: Sierra Nevada Corporation

 A 'nagy felfújható szövet környezet' - Large Inflatable Fabric Environment, röviden LIFE = élet, akkora, mint egy három-szintes épület hálószobákkal, laboratóriummal és űrkutatási berendezésekkel, továbbá kifejezetten élelmiszer termesztésére kialakított helységekkel.

Kavandi szerint a Nemzetközi Űrállomás egy lenyűgöző gépezet, de nem fog örökké tartani. A Sierra Nevada valójában a második vállalat, amely bejelentette az ISS kereskedelmi cseréjét a houstoni központú Axiom Space mögött.

Egy bizonyos ponton az ISS végérvényesen ki öregszik. Feszültség-repedésekre, és sorozatos meghibásodásokra lehet számítani, idővel nem lesz elég biztonságos a pályán tartáshoz, de mi készen állunk a levállására.

Sierra Nevada nem közölte az állomás megépítésének költségeit. De az ISS több mint 100 milliárd dolláros építési költségének csak töredéke lenne, és még nagyobb élőteret is biztosítana. - mondta John Ross, Sierra Nevada fejlesztési alelnöke.

"Mindössze egyetlen indítással már rendelkezésünkre állnak majd mindazokat az elemeket, amelyekre szükségünk van, hogy hat ember számára kényelmesen lakható legyen az állomás" - mondta Ross.

Szükség esetén már akár 2025 előtt is készen állunk az első modul indítására.

 

Forrás: snc.com