Súlytalanság jelző játék figurák a fedélzeten

A SpaceX Falcon 9 rakétája sikeresen állította pályára a Crew-2 Endeavour kapszulát a négy fős legénységével. De egy ötödik űrhajós is tartózkodott a fedélzeten. Egy plüss játékról van szó, aki a küldetés hivatalos Zero-G (súlytalanság) indikátora. De miért visznek játékokat a Nemzetközi Űrállomásra?

A pillanat amikor amikor a második fokozat "kiég", és hirtelen fellép a súlytalanság:

A játék figurák használatának szokása még az orosz űrrepülések során alakult ki. Először 1961-ben Jurij Gagarin szovjet űrhajós a Vosztok 1 küldetésére egy kisbabát vitt magával, hogy lássa ahogy lebeg. Azóta a legkülönbözőbb figurák utaztak a űrbe. Egyedi készítésű játékokon át a kereskedelmi forgalomban is kaphatóval bezárólag. 

"Earth Buddy" - Föld Haver az ISS-en nagy kedvenc lett.

A több évtizedes hagyományt átvette a SpaceX is, amikor első alkalommal indított személyzeti űrhajót 2019 márciusában az állomásra. A teszt repülésnek egy plüss Föld játék volt a Zero-G indikátora. 

 Ezt követte egy flitteres dinoszaurusz "Tremor" a Demo 2 küldetéssel. 

Tavaly a Crew-1 "Resilience" -en pedig a Baby Yoda volt az ötödik űrhajós.


Baby Yoda - Forrás: NASA TV

A játékokat általában a legénység gyermekei választják ki, de előfordul, hogy egy űrhajós meggyőzi társait, ahogy tette ezt a "nagy Csillagok háborúja rajongó" - Lindgren egy korábbi Szojúz küldetés alkalmával, amihez egy R2-D2 játékot választott ki 2015-ben. 

 

A mostani küldetés súlytalanság jelző játékát, Aki Hoshide a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) űrhajósa mutatta be az "Endeavour" fedélzetén a pénteki indítás után.

Van egy ötödik legénységi tagunk, aki tud repülni! Egy aranyos, bolyhos pingvin, amelyet a fiaink választottak, és a neve "GuinGuin".

Guin Guin a pingvin a Crew Dragon fedélzetén. Fotó: NASA

 Mára ezekre a játékokra is nagy a kereslet, az emberek gyakran elkapkodják a boltok polcairól miután látják a súlytalanságban lebegni őket. Van aki kifejezetten gyűjti a küldetések figuráit. 

 

  Gyüjtők kollekciója Fotó: collectspace

Smokey Bear, a vadon élő állatok, és a tűzmegelőzések szimbóluma, még 2012-ben utazott a Nemzetközi Űrállomásra egy Szojúz űrhajóval.

 

A népszerű Pixar film - Toy Story egyik karaktere Buzz Lightyear két alkalommal is járt az űrben a Discovery űrsiklóval, és összesen 15 hónapot töltött az ISS-en. Fotó: NASA

A következő játék kissé kilóg a sorból, Karen Nyberg (aki történetesen Doug Hurley felesége) varrta játék dinoszauruszt még 2013-ban Jack fiának, miközben az ISS-ben tartózkodott.

A játék dínó az ISS-en rendelkezésre álló anyagokból készült, többek között az orosz élelmiszer-edényeket bélelő tépőzáras szövetből, a töltelék pedig egy használt pólóból. - Fotó: NASA

További játékok a teljesség igénye nélkül;

 

Forrás: space.com, collectspace.com, nasa.gov, SpaceX