Túlélni az űrutazást és a cápatámadást

Az amerikai űrmissziók kezdetén az űrhajósokat az esetleges cápatámadásra is felkészítették.

Igen - jól olvastad. A korai orbitális küldetéseknél az űrhajósok számára biztosított NASA túlélési készletek részeként cápariasztót tartalmaztak. Ugyanis a missziótervezők egyáltalán nem voltak biztosak abban, hogy a visszatérő kapszula mindig a kijelölt landolási zónába érkezik, és elképzelhetőnek tartották, hogy az űrhajósoknak hosszabb időt kell majd az óceánban tölteni.

1966. március 17-én a Gemini VIII űrhajósai, Neil Armstrong és David Scott űrhajójukban ülve várják a mentő hajót, az USS Leonard Mason érkezését.

 Scott Carpenter űrhajós a Gemini VIII misszió során például több mint 400 kilométerre landolt az eredetileg eltervezett helytől, a Csendes-óceánban Okinawa mellett.

 Az ilyen esetekre az űrhajósoknak túlélési és jelző eszközök álltak rendelkezésre. A sótalanító készletek és a vízálló gyufák mellett a Mercury és a Gemini űrhajósai esetleges cápatámadásra is felkészültek.

Shark Chase - cápa riasztó készlet.  Forrás: Smithsonian múzeum

Ezek a korai túlélési készletek az Egyesült Államok haditengerészetének pilótái számára biztosított szokásos katonai csomagot jelentette, valamint a „Shark Chaser" nevű cápa riasztót. Az 1940-es évek kutatói úgy találták, hogy a réz-acetát keverék hatékonyan véd közel hat- hét órán keresztül a cápa támadásoktól. A vízbe engedve döglött cápa szagot árasztott.

 

Tengervíz sótlanító készlet. Forrás: Smithsonian múzeum

Az Apollo Hold-küldetéseinek túlélési készletei már jelentősen különböztek a korábbiaktól. A hátizsákokban található eszközök többségét már kifejezetten az űrhajósoknak készítették. Minden Apollo űrhajót két túlélési-zsákkal láttak el, amelyek olyan elemeket tartalmaznak, mint naptej, túlélési rádió, vizes edény és tengeri jelző festék, és egy machete, de nem volt cápataszító.

Apolló küldetések túlélési csomagja. Forrás: Smithsonian múzeum

Az eredeti Case Astronaut Knife M-1 a NASA által vezetett minden Apollo űrmisszióban használt űrhajó fedélzetén lévő túlélési csomag részeként kilencszer utazott a Holdra és vissza.

A korai űrhajósok, és az óceán szerelmesei szerencséjére a cápatámadások nagyon ritkák. Az amerikai haditengerészet az 1970-es években be is fejezte a Shark Chaser kiadását.

 1963. június 19 - Neil Armstrong és John Glenn Panamában, trópusi környezetben való túlélési tréningen vesznek részt.

 

Forrás: Smithsonian múzeum