Hogyan került Biblia a Holdra.

Kevesen tudják, hogy Dave Scott az Apollo 15 űrhajósa, mielőtt elhagyta volna a Holdat, egy kis Bibliát hagyott hátra.

Talán kicsit furcsának hat az űrutazás kapcsán a Biblia szóba kerülése. Érthető is, hiszen a tudomány és technika csúcsát képező űrutazások során az űrhajósok inkább támaszkodnak ismereteinkre, képességeinkre, technikánkra, mint az istenbe vetett hitre. Persze az asztronauták között is akadt több vallásos ember.

Ezek egyike volt az Apolló 1 tragédiában életüket vesztő három asztronauta közül Ed White, aki egy kis Bibliát tervezett magával vinni az űrrepülésre, a személyes tárgyai között.

Az első Biblia ami megjárta a Holdat mindössze 2,5 x 2,5 centiméter méretű mikrofilmből állt. A NASA 1971. februári Apollo 14 küldetése során jutott a holdra. 

 

 A kis négyzetek, melyek mindegyikére a keresztény szent írások 1245 oldala és 773 746 szava került, nem voltak az űrügynökség hivatalos rakománya. A Holdat megjáró Edgar Mitchell személyes holmijaként vitte őket a NASA volt káplánja és tudósa, John Stout és az Apollo Prayer League (Apolló Ima Liga) csoportjának kedvéért, akik Stout vezetésével imádkoztak az űrhajósok biztonságáért.

  Kétszáz biblia az Apollo 14 "Kitty Hawk" parancsnoki modul fedélzetén maradt, hold körüli pályán. A fennmaradó 100-at Mitchell és Alan Shepard misszió parancsnok vitte le a Hold felszínére az Antares holdmodul fedélzetén a Fra Mauro holdfelföldre.

 A Bibliák együttesen az "Első holdi Biblia" néven váltak ismertté.

  Azonban nem ez volt az első eset, hogy a Bibliák jutottak az űrbe. Először 1970 áprilisában repültek az Apollo 13-on, de a misszió közben bekövetkezett robbanás megakadályozta a holdraszállást

 1969-ben egy önálló Biblia is repült Apollo 12-n, de csomagolási hiba miatt nem került vissza a földre, az orbitális modulban maradt. 

Ed Mitchell aláírásával igazolja a Bibliák hitelességét.

 Amikor az Apollo 14 visszatért a Földre, Mitchell visszaadta a Bibliákat Stoutnak, a Bibliák egy részét átadta az Apollo Ima Liga tagjainak.  A fennmaradó részt Stouts tartotta meg.

Apollo-15 során hátrahagyott emléktábla és alumíniumból készül szobor az elhunyt űrhajósok emlékére. Forrás: NASA

Az Apollo 15 küldetés során az asztronauták egy emléktáblát, és egy kis alumínium figurát helyeztek el Holdon az életüket vesztő űrhajósok emlékére. Kevesen tudják azonban, hogy Dave Scott miután távozott az elesett űrhajósok emlékművétől, egy kis nyomtatott Bibliát hagyott hátra a Holdjáró roveren. 

Apollo 15 Holdjáró Rover. Forrás: NASA

A piros borítású Bibliát a texasi "People of St. Christopher" Templomtól kapta korábban egy üzleti útjára.

A templom által kiadott igazolás Scott Bibliájáról. Forrás: CE Church

 

Forrás: NASA