Hogyan konyakozhattak a Mir űrhajósai?

Hivatalosan az orosz és amerikai irányítás is tiltotta az alkohol fogyasztást, de valahogy mindig jutott egy kis konyak az űrhajósoknak.

Chris Carberry szerző az Alcohol in Space: Past, Present and Future című könyvében a "földönkívüli" italozás történetét mutatja be, a Mercury kapszula fedélzetén becsmpészett első mini palacktól a jelenig. Az alábbi összefoglaló részlet a Mir űrállomás mutatja be.

Karácsony a Miren 1997-ben, Pavel Vinogradov (balra) és Anatolij Szolovjev űrhajósokkal. Az oroszok sokkal lazábban viszonyulnak az űrben való iváshoz, mint az amerikaiak, és az alkohol nem csak ünnepekkor kerül elő.

Talán egyetlen más állomás vagy űrhajó sem szerzett olyan hírnevet magának az alkoholfogyasztás terén, mint az 1980-as és 90-es években működő orosz Mir űrállomás. Az orosz politika hivatalosan tiltotta az alkoholtartalmú italok fogyasztását, ennek ellenére rendszeresen csempésztek fel alkoholt a fedélzetre, különösen konyakot. Az oroszok fontosnak tartották a személyzet kikapcsolódását és a szocializációt, amihez mint hozzávaló az alkohol is szerepet kapott.

 Hosszan tartó űrmissziók során, különösen az űrutazások hajnalán, alkoholos italokat is fogyasztottunk.  - Alekszandr Lazutkin űrhajós

 Az orosz orvosok konyakot javasoltak az űrhajósok immunrendszerének stimulálására. 

  A hivatalos korlátozások ellenére az orosz támogató-földi személyzet és az orosz irányítás is tisztában volt azzal, hogy alkoholos italok is feljutnak a Mir-re.

Mir látképe az Atlantisz űrsiklóból. Az állomásra dokkolt Soyuz-TM Fregat és a Progress 233 teherűrhajóval 1997

Jeffrey Manber, aki ma a Nanoracks űr vállalat vezérigazgatója, az 1990-es években egy ideig a legendás Energia cégnél is dolgozott, amely az orosz űrrepülési program fővállalkozója volt.

 Oroszországban töltött ideje alatt futott az Űrsikló-Mir együttműködési program, ami az Egyesült Államok és Oroszország közötti partnerségként jött létre. Az űrsikló csatlakozott Mir állomáshoz, lehetővé téve az amerikai űrhajósok számára, hogy hosszú távú expedíciókat hajtsanak végre annak fedélzetén. 

 Ez volt az első partnerség az űrben a korábbi hidegháborús ellenfelek között az 1975-ös Apollo-Szojuz projekt óta.

 Azonnal kulturális különbségekbe ütköztünk. - Manbed visszaemlékezése az indulásáról. 

 Az egyik ilyen különbség az állomás fedélzetén történő alkoholfogyasztással kapcsolatos  volt. A program orosz és európai hajózói a hét hat napján 24/7-ben volt szolgálatban, és szombaton volt az egyetlen szabadnapjuk. Volt egy kis konyakjuk vagy vodkájuk, néztek néhány filmet, olvastak könyveket, vagy csak pihentek.

  Manber felidézi, hogy a NASA „teljesen le volt döbbenve”, hogy alkoholos italok jelen vannak a Mir-en. Ugyan a legénység tagjainak csak kis mennyiségű konyakjuk volt, és legfeljebb hetente egyszer egy nehéz munkanap után ittak, ez a gyakorlat teljesen ellentétes volt a NASA filozófiájával. Manber szerint a NASA az aggodalmát is  kifejezte az oroszokkal és az európaiakkal - különösen a franciákkal szemben. Mindkét ország sokkal lazább nézetet vall az alkohol társadalmi és űrbeli szerepéről.

  Mint Manber kifejti, a franciák számára az alkoholfogyasztás kultúrájuk része, annak kiterjesztése.  - Finom konyakjuk van - kipróbáltam.  

 A Franciák azon is nagyon keményen dolgoztak a 90-es években, hogy kiváló minőségű francia ételeket kapjanak a Mir űrállomáson. Professzionális szakácsokat állítottak "hadrendbe", hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a libamáj és a többi étel is kiváló minőségű és ízletes legyen.  A franciák nem akarták, hogy űrhajós nemzeti hőseik - csak a szokásos Orosz vagy amerikai űrhajós ételeket fogyasszák. Francia ételekkel, francia konyakkal és más, Franciaországból származó apróságokkal látták el őket.

Az étkezés a Miren társasági esemény volt.  Ezen az 1997-es fényképen Jerry Linenger, John Blaha és Jeff Wisoff űrhajósok orosz ételeket kóstolnak. NASA

  Annak ellenére, hogy NASA teljes ellentétes állásponton volt, az űrhajósai szívesen vettek részt a "kötelező" konyakot tartalmazó tósztok és ünnepségeken. Az 1997-es STS-81 űrrepülőgép küldetésén John Grunsfeld űrhajós előszeretettel emlékszik arra, amikor egy összejövetelre meghívták Mir-be.  "A misszió közepén, miközben a Mir űrállomáson dokkoltunk, áthívtak minket a Mirbe egy társasági eseményre" - emlékezett vissza. Amikor odaértünk, Valeri [Korzun] előállt egy kis üveggel.

 Ekkor valaki megkérdezte: Ó, ez a vodka?

Valeri pedig: „Nem, nem! Soha nem hoznánk vodkát az űrbe… ez konyak. 

 Gennagyij Mihailovics Sztrekalov gitározik és énekel (balról jobbra) Charlie Precourt, Bonnie Dunbar és Greg Harbaugh mellett 1995 júniusában az űrsikló első látogatása során az orosz Mir űrállomáson.

 Grunsfeld szerint igen finom konyak került elő a Mirben a Progress teherűrhajó által szállított orvosi készletből.

 „Lenyűgöző volt, egy apró kis palack volt mindössze, legfeljebb 250 milliliterrel. Kis nyomásra egy kerek konyak gömb kezdett úszni a kabinban. Minden legénységi tagnak adott egy apró kis konyakgömböt - egyenként legfeljebb 25 milliliter.  Szép esemény volt, és amennyire én tudom, senki nem rúgott be tőle. ”

  Grunsfeld teljes mértékben megérti a NASA vonakodását az alkoholfogyasztás bármilyen szintű elfogadásától az űrmissziókban, de úgy véli, amikor olyan missziókra kerül a sor amikor az emberek hosszabb ideig tartózkodnak távol a Földtől - ezeket a szabályokat érdemes korrigálni. „Megfelelően kezelve szerintem nincs ebből valódi probléma. 

 Nem csak Grunsfeld élvezte ezeket a rituálékat a Mir fedélzetén. Michael Foale, brit/amerikai űrhajós 1997-ben látogatott el Mirhez.

 „Az űrben enni és inni szórakoztatóbb, mint a Földön.  Olyan ez, mint a táborozás, ennek a sociális vonatkozása is nagyon fontos .... Annak ellenére, hogy az ételek állaga nem a legjobb, az ízük eléggé jó.  

 - Ugyanaz igaz az ivásra.  Ha csak egy pici alkohol is van az állomáson, haver, akkor azt élvezni fogod...

 Mint mindig, a rendelkezésre álló ital konyak volt. „Felszívsz néhány cseppet egy szívószállal, ami szétterjed a szád belsejében, és kissé felfelé az orrodba is, mert nincs gravitáció ami a torkodba húzná ... Majd amikor lenyeled az alkohol gyorsan kifejti jótékony hatását, ahogy a torkodon lemegy, kellemes meleg érzést vállt ki.

 A konyak azonban nem mindig maradt csak a Miren. Legalább egyszer az űrsiklóra is jutott belőle, amikor az amerikaiak a Mirnél dokkoltak. A történetet Norman Thagard NASA űrhajós idézi fel, amikor ő és néhány  űrhajós társa iszogattak a az Űrsiklón.  A téma érzékenységének tudatában azt mondta az interjúztatónak: "Valószínűleg nem is kellene ezt mondanom, de mégis megteszem, mert mit tehetnek már velem, beperelnek ennyi idővel később?" Thagard 52. születésnapja az űrben érte, amikor az Űrsikló összekapcsolódott Mirrel, és az eseményre az oroszok „igazán jó orosz konyakot” adtak neki.

  A konyakot eredetileg egy indítás előtti partihoz vásárolták, de nem használták el, így Thagard és néhány orosz kollégája a maradék italt műanyag tároló tasakokba öntötte, és szorosan szalaggal leragasztotta. Thagard szerint mindegyiket „dzsúz" felirattal látták el, és berakták a Szojuzba. Szóval, elég tisztes mennyiségű konyakkal indítottuk akkor a Szojuzt.

1995. június, amikor az Atlantis űrsikló először dokkolt az orosz Mir űrállomással.

  Később mikor NASA személyzete megérkeztek a Shuttle-val, Thagard és társai, Charles Precourt űrhajós, valamint Vladimir Dezhurov (Veloga) és Gennady Strekalov kozmonauták mind a űrsikló rakterében található Spacelab modulba mentek "ünnepelni". Thagard úgy gondolta, hogy mindannyian csak nem tűnhetnek el anélkül, hogy értesítenék Hoot Gibsont a Shuttle-misszió parancsnokát. Thagard odafordult Gibsonhoz, és azt mondta: "Hoot, csak azt akarom elmondani neked, hogy ..." Gibson nyilvánvalóan előre látta dolgot, mert nevetve közbevágott: "Nem akarok tudni róla."

 "Négyen voltunk a konyakra, de el kell mondjam soha senkit nem láttam részegnek" - emlékezett vissza Thagard.  „Valójában soha senkit nem láttam többet inni, mint egy "shot".… Mindannyiunknak megvolt a szívószála, amit bedugtuk az egyik buborékba, és csak kortyoltunk egyet, valaki óvatosan megnyomta a tasakot, és egy újabb konyak buborék kezdett lebegni a következő embernél… 

  Érdemes megjegyezni, hogy a Mir űrállomás rendkívül stresszes környezet volt, és a legénysége néhány nagyon közeli katasztrófát is átélt, köztük fedélzeti tüzet, ütközést egy dokkoló teherhajóval. Kétséges, hogy az alkohol jelenléte valamilyen módon összefüggött-e ezekkel az eseményekkel. De amikor a sajtó arról számolt be, hogy konyak van a Mir fedélzetén, különféle hírek arra utaltak, hogy ez a probléma része, és az orosz űrhajósok józansága megkérdőjeleződött.

  A rossz sajtó ellenére egyértelmű, hogy a konyak fontos rituális szerepet játszott az Egyesült Államokból és Oroszországból származó legénység tagjai közötti kötelékek megteremtésében. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel az űrkutatás és a két rivális nagyhatalom közötti kapcsolatok kritikus időpontjában jött létre.  

 

Forrás: Alcohol in Space: Past, Present and Future című könyv © 2019 by Chris Carberry ; airspacemagazin.com