150 Magyar jelentkező pályázik az Európai űrhajós programban

A most lezárult első fordulóra rekordszámú több mint 22 000 jelentkezés érkezett.

Az Európai Űrügynökséghez (ESA) rekordszámú több mint 22 000 jelentkezés érkezett az új űrhajósok nemrég lezárt felhívására, - közel háromszor annyi mint az előző 2008-as fordulóban.

Az ESA képviselői szerdai (június 23-i) sajtótájékoztatón elmondták, hogy rekordszámú női jelentkező is pályzik, 5419 nő, szemben a 2008-as 1287-vel.

 Az ESA emberi erőforrással foglalkozó munkatársai most átvizsgálják a jelentkezéseket, mivel csak 1500 jelöltet hívnak meg a pszichológiai értékelésre, amely a hatlépcsős kiválasztási folyamat második fordulója. A kiválasztási folyamat 2022 végén zárul le az új európai űrhajós osztály bejelentésével. 

 

 Az ESA-tól korábban azt a hírt kaptuk, hogy négy-hat űrhajóst kívánnak felvenni (amelyeknek legalább 15% -a nő lesz), de akár 20 tartalék űrhajós is kiválasztásra kerülhet, akik jelenlegi munkahelyükön maradnak, de lehetőséget kaphatnak arra, hogy az űrbe repüljenek, ha alkalom adódik.

 Az ESA egy mozgássérült űrhajóst is felvesz annak bizonyítására, hogy az ilyen emberek is teljes értékűen részt vehetnek az űr missziókban. A Parastronaut jelentkezők között 257 fogyatékossággal élő jelölt van, köztük 16 nő - közölték az ESA tisztviselői a tájékoztatón.

 "Azt szeretnénk, hogy a fogyatékkal élő űrhajós valódi munkát végezzen" - mondta David Parker, az ESA emberi és robot kutatásért felelős igazgatója a tájékoztatón. Az űrhajósok az űrállomás fedélzetén tudományos és technológiai munkát, kísérleteket végeznek.

 

 Az ESA mind a 22 tag országából érkeztek jelentkezések, és Parker szerint mindenki egyenlő esélyeket kap, függetlenül attól, hogy származási országuk mennyiben járul hozzá az ESA költségvetéséhez.

 Az első, pszichológiai teszteken alapuló kiválasztási fordulót követően a jelentkezőknek további pszichometriai teszteket kell végezniük, amelyek értékelik a stresszel szembeni ellenálló képességüket és a csapatmunkában való képességüket, valamint egy sor orvosi vizsgálat vár rájuk.

 A legjobb 40 jelöltet a folyamat végén egy ESA tisztviselőkből álló tanács halgatja meg, majd a testület kiválasztja az utolsó hat jelentkezőt, akik csatlakoznak az űrhajós testülethez.

 "Ez meglehetősen hosszadalmas folyamat" - mondta Antonella Costa, az ESA emberi erőforrásokkal foglalkozó üzleti partnere a tájékoztatón. 

 A legtöbb jelentkező Franciaországból érkezett, amelynek állampolgára Thomas Pesquet jelenleg is a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodik, őt követi Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország.

 

A lakosság arányához viszonyított jelentkezések közül Svájc, Finnország, Írország és Hollandia kiemelkedően szerepelt. 

Hazánkat 150 jelentkező képviseli majd.


Forrás: https://www.esa.int/About_Us/Careers_at_ESA/ESA_Astronaut_Selection/Wide_range_of_applications_for_ESA_s_astronaut_selection